torsdag den 20. november 2014

Julen varer længe - 3. afsnit

Der findes nogle bryggerier, der måske ikke er special- eller mikrobryggerier men, som stadigvæk, laver øl, der kan defineres som specialøl. Et af mine personlige favoritter er Thisted Bryghus. Du kender dem højst sandsynligt for øl såsom Økologisk Thy Pilsner, Porse Guld og uden tvivl (uden at du vidste det...) for Limfjords Porter og fra nyere tid fra øl såsom Stenøl og Black Ale. I juletiden leverer de andre klassikere såsom JuleRen og Julefnug.

Dagens udvalgte er en af de mere ukendte fra sæsonsortimentet - Jule Stenøl. Kort fortalt bliver stenøl kaldt dette grundet en del af bryggeprocessen, hvor man nedsænker rødglødende sten ned i mæsken hvorpå karameliseringen afgiver en bestemt smag. Et ældgammelt trick som de færreste kender til og ikke mindst anvender. I Jule Stenøl har man valgt at tage en strong ale og tilsætte ekstra humle og malt og derefter lagre med de karameliserede (lava)sten.

Jule Stenøl er en yderst tiltalende øl at se på. Den fremstår meget mørkgylden med et tykt lag skum, der næsten skriger på at sætte sig godt i MovemberSkægget. Desværre forsvinder skummet relativt hurtigt hvilket ødelægger stemningen lidt. Duften er humlet og bærer lidt præg af krydderier uden at dette bliver overvældende. Man kan også ane en smule malt men slet ikke så meget at det ødelægger det overordnede duftindtryk.

Smagsmæssigt fremstår den først som relativ smagsløs men hurtigt følger en let humlet prikken på tungen. Man er ikke i tvivl om at der er tilsat ekstra humle til en normalt maltet øl. Dette klæ'r uden tvivl JuleStenøl og jeg ville ønske at dette var normen for mange andre øl i det danske land. Efter humlen følger der en krydderiagtig smag, som peger mod noget nellikeagtigt og det giver en julet fornemmelse. Eftersmagen er tilfredstillende lang og fremhæver blot humlen i denne øl.

Dette er til dags dato en af de bedste juleøl, som jeg har smagt. Den er virkelig behagelig og til trods for at Thisted Bryghus tilsætter ekstra i julens navn, så er det ikke overdrevent og usmageligt. Det er gjort med finesse og det resulterer i en rigtig, rigtig god juleøl, som sagtens kunne gå til at være en glimrende hverdagsøl. Med alt respekt, så burde de udsætte den almindelige stenøl for denne opskrift og gøre en fin øl rigtig god. Den kan anbefales til både sild og lune retter. Glædelig jul.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar